W
piątkowe przedpołudnie odbyło się spotkanie z podopiecznymi Domu Dziennego Pobytu dla Seniorów poświęcone
jednemu z największych współczesnych przysmaków – czekoladzie. Inspiracją dla
prelekcji było przypadające na kwiecień Święto Czekolady, której niezwykłe
właściwości doceniali już Majowie i Aztekowie. W trakcie spotkania uczestniczki
miały okazję poznać sięgającą czasów cywilizacji prekolumbijskich historię
kakao i czekolady, zapoznały się z tajnikami uprawy drzew kakaowych oraz
rodzajami i procesami obróbki ich ziaren.
„Podróżując” przez wieki słuchaczki poznały poglądy na czekoladę słynnych
postaci historycznych m.in. Casanovy, Markiza de Sade czy Ferdynanda Corteza –
których upodobanie do tego aromatycznego napoju w znaczący sposób wpłynęło na
jego popularność i nadało mu miano afrodyzjaku.
W
raz rozwojem myśli technicznej i powstaniem wielu epokowych wynalazków –
produkcja czekoladowych słodkości nabrała charakteru przemysłowego, czego
ilustracją był krótki film prezentujący pracę współczesnej fabryki wyrobów czekoladowych.
Na zakończenie spotkania uczestniczki zapoznały się z najnowszymi wynikami
badań naukowych nad składem czekolady, jej leczniczymi i kosmetycznymi
właściwościami, a także rozmaitymi odmianami tego przysmaku dostępnymi na światowym rynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz