piątek

Prawdziwa historia czekolady – od afrodyzjaku do lekarstwa


 
W piątkowe przedpołudnie odbyło się spotkanie z podopiecznymi Domu Dziennego Pobytu dla Seniorów poświęcone jednemu z największych współczesnych przysmaków – czekoladzie. Inspiracją dla prelekcji było przypadające na kwiecień Święto Czekolady, której niezwykłe właściwości doceniali już Majowie i Aztekowie. W trakcie spotkania uczestniczki miały okazję poznać sięgającą czasów cywilizacji prekolumbijskich historię kakao i czekolady, zapoznały się z tajnikami uprawy drzew kakaowych oraz rodzajami i  procesami obróbki ich ziaren. „Podróżując” przez wieki słuchaczki poznały poglądy na czekoladę słynnych postaci historycznych m.in. Casanovy, Markiza de Sade czy Ferdynanda Corteza – których upodobanie do tego aromatycznego napoju w znaczący sposób wpłynęło na jego popularność i nadało mu miano afrodyzjaku.
W raz rozwojem myśli technicznej i powstaniem wielu epokowych wynalazków – produkcja czekoladowych słodkości nabrała charakteru przemysłowego, czego ilustracją był krótki film prezentujący pracę współczesnej fabryki wyrobów czekoladowych. Na zakończenie spotkania uczestniczki zapoznały się z najnowszymi wynikami badań naukowych nad składem czekolady, jej leczniczymi i kosmetycznymi właściwościami, a także rozmaitymi odmianami tego przysmaku dostępnymi na światowym rynku. 


Brak komentarzy: